Amit ma gondolsz, az lesz a jövőd!

Ilvisz konyhája



lesiszilvi1143@gmail.com

Szavazás

Tetszik a weboldal?

Összes szavazat: 27

Zakuszka (hideg előételt jelent, az ősz izei egy falatban)

zakuszka eredetileg Örményországból, vagy Grúziából származó, de Moldován keresztül Erdélybe került és ott igen népszerű, kenyérre kenhető, különféle zöldségekből es paprikából készült krém, amely felhasználható az ételek ízesítésére és felhasználható tésztaételekhez is hozzáadott mártásként .Erdélyben több fajta zakuszkát is készítenek. Eredetileg a paprikakrémet sült padlizsánnal készítik, de ezt babbal, és erdei gombákkal is helyettesíthetik. 

Hozzávalók:

1 kg sült padlizsán
1 kg sült pritaminpaprika, vagy kápia paprika
3 nagy vöröshagyma
2,5 dl olaj
2 babérlevél

feketebors

A paprikát, és a padlizsánt meg kell grillezzni-sütőben is lehet kb 50 perc-, majd a héjukat lehuzzk.( A paprika héjját könyebb lesz eltávolitani, ha fóliában hagyjuk egy kicsit hűlni.) A padlizsánkiengedett levét leöntjük, csak fakanállal nyúljunk a padlizsánhoz.  A hagymát megdinszteljük-babérlevelet is adjuk hozzá-,és rárakjuk a lehámozott zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, tettem bele friss bazsalikom leveleket is, majd öszzerottyantjuk, és a merülő mixerrel összedolgozzuk. Piritósra téve mennyei étek a nap bármely szakában. Jó étvágyat!